ZIMSKI USPON NA CRVENI KUK (1,733m)

Srednje težak zimski izlet na krpljama koji nudi jedan od najboljih pogleda na planine južno od Sarajeva, sve do granice sa Crnom Gorom.

TRIP HIGHLIGHTS

  • Krpljanje kroz spektakularni zimski planinski krajolik
  • Zimsko planinarenje na Via Dinarica stazi
  • Uspon na Crveni Kuk (1,733m)

Cijena:

1 učesnik 75BAM
2-3 učesnika 50BAM po osobi
4-15 učesnika 40BAM po osobi

Period: decembar – april (u zavisnosti od snježnih uslova)
Polasci: na upit
Težina: srednje teško
Aktivnost: 4-5 sati hodanja
Vrijeme polaska: 09:00 AM iz planinarskog doma Vrela
Okvirno vrijeme povratka: 02:00 PM (u planinarski dom vrela)

Uključeno u cijenu: Ručak, voće, kafa ili čaj, krplje i par štapova za hodanje, iskusni licencirani planinski vodič.

NIJE uključeno u cijenu: Prevoz do doma Vrela na Visočici, bakšiš lideru puta, vodičima i lokalnom osoblju; Suveniri i predmeti lične prirode (gazirana pića, alkoholna pića, veš itd.); Sve stavke koje nisu posebno navedene u programu.

Šta ponijeti: Planinarske cipele, mali ruksak, 1 litar vode, zimska oprema, kapa, rukavice, sunčane naočale, krema za sunčanje, suha majica / flis (topla slojevita odjeća) i fotoaparat. Molimo napomenite i kontaktirajte nas ukoliko vam nedostaje određeni dio opreme.

OPIS PROGRAMA

Nakon što se prođe olimpijsko skijalište Babin Do, krivudajući sporednim bjelašničkim putevima, doći ćemo do rijeke Rakitnice i preći prema planini Visočica. Ušuškano u brda neposredno ispod grebenastih zidova ove planine nalazi se planinarski dom Vrela. Mali ali izuzetno prijatan i ugodan objekat koji vodi grupa planinara i koji je mjesto susreta sa vašim vodičem današnjeg izleta.

Od doma krećemo do sela Sinanovići (1.250m), odakle kreće uspon ka našem današnjem cilju. Šetnja nas vodi kroz bukovu šumu, a zatim otvorenim stjenovitim terenom do vrha Crveni Kuk (1.733 m). Sam uspon nije pretjerano zahtjevan, no konstantan je i postepen. 

Nagrada za današnji uspon su pogledi na najviše planine u Bosni i Hercegovini, kao i one u susjednoj Crnoj Gori. Sa vrha se pruža predivan pogled na okolna sela, kao i planine Maglić, Volujak, Zelengoru u Nacionalnom parku Sutjeska, te Leliju, Treskavicu i Prenj.

U silasku idemo nešto kraćom stazom do doma Vrela, gdje nas čeka ručak, te pravimo pauzu za topli čaj, domaću rakiju ili hladno pivo, prije povratka u Sarajevo.

Današnji izlet, je idealna je aktivnost za one koji žele pobjeći iz grada na par sati i provesti kvalitetno vrijeme u planini.

 

DETALJI O PROGRAMU

Obroci

Ručak će biti organizovan u planinarskom domu, gdje imamo izbor između domaćeg gulaša, graha ili čorbe od tikve, kao i kolač nakon ručka. Tokom hodanja vodič će ponijeti voće, suho voće  i kafu / čaj.

Ukoliko imate neke posebne zahtjeve vezano za prehranu (vegetarijanska ili veganska ishrana, alergije, i sl.), molimo vas da nas prilikom rezervacije unaprijed obavijestite o tome.

 

Odgovorni turizam

Turizam može biti od velike pomoći našim lokalnim zajednicama, pružajući prihod, pozitivne kulturne razmjene i novčani poticaj za zaštitu njihovog prirodnog okoliša. Naš je „cjelovit pristup“ odgovornom turizmu, koji pokriva sve, od načina na koji planiramo i vodimo svoja putovanja do prakse Green Visions-a kao kompanije. Naši programi osmišljeni su da omoguće visok stepen ekonomske koristi lokalnim zajednicama; kupujemo lokalne proizvode, jedemo lokalnu hranu i koristimo lokalne usluge, osiguravajući na taj način da se što više novca zadrži unutar lokalnih ekonomija i zajednica domaćina. Našom odgovornom turističkom politikom neprestano preispitujemo svoje programe, nastojeći u svakom trenutku to osigurati.


Važna napomena – molimo pročitajte!

Povremeno, možda neće biti moguće pratiti program kako je planirano. To može biti iz različitih razloga – klimatskih, političkih, fizičkih ili drugih. U tim ćemo okolnostima napraviti najbolje moguće alternative koje održavaju integritet originalnog plana puta. Informacije u ovom programu date su u dobroj namjeri i pokrivaju prosječni raspon uvjeta koji se mogu naći na ovom izletu.

Green Visions kontakt detalji

Tel: +387 (0)33 717290
Mobile: +387 (0)61 213278

Website: www.greenvisions.ba
Facebook: http://www.facebook.com/greenvisions
Twitter: http://twitter.com/greenvisions
TripAdvisor: Green Visions Day Tours
Skype id: greenvisions